L’ús del TAC millora el pronòstic del càncer de pulmó

Un estudi mèdic revela que la supervivència dels pacients amb càncer de pulmó augmenta considerablement si en el diagnòstic precoç s'utilitza el TAC (Tomografia Axial Computeritzada, una mena de radiografia tridimensional).[@more@]

Després de deu anys, el grup d'investigadors de New York que ha realitzat l'estudi ha comprovat que el 90 per cent dels malalts de càncer de pulmó ha sobreviscut. Per això, conclouen que si es fessin exploracions preventives als pacients de risc, com els fumadors, podrien detectar el tumor als primers estadis, fet que en facilitaria el tractament. Es podria eliminar la massa tumoral amb una operació, sense que el pacient hagués de sotmetre's a la quimioteràpia. Una situació ben diferent a l'actual, quan el 80 per cent dels casos de càncer de pulmó requereixen la quimioteràpia i la radioteràpia per haver-se detectat massa tard.

A l'Estat Espanyol, per exemple, el càncer de pulmó continua sent la primera causa de mort dels homes i la segona de les dones. I és que parlem d'un dels càncers amb més mortalitat i pitjor pronòstic. El cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital de la Vall d'Hebron, José Antonio Maestre, explica que aquest "és un càncer que comença de forma silenciosa i, només quan ja adquirit una certa mida, comença la simptomatologia". Per aquest motiu, afegeix, es detecta en fases avançades i l'única manera de detectar els càncers de forma precoç és fent estudis de risc. Segons ell, no existeix cap altre mètode. A més a més, "això permetrà estalviar molts diners perquè operar un càncer de pulmó en una primera fase és molt barat però sotmetre el pacient a quimio i radioteràpia és molt car".

Una part de la comunitat mèdica celebra la publicació d'aquest estudi que, segons ells, avala l'aposta de fer un TAC anual a la població en situació de risc de patir un càncer pulmonar. Val a dir, però, que aquest sistema de prevenció precoç equival a més recursos, tant tecnològics com humans, que en aquests moments no hi són. Diuen alguns metges que falten molts més escàners i professionals. A més, dubten de la viabilitat de les proves perquè podrien donar lloc a falsos positius, és a dir, que es diagnosticarien més malalts i, per tant, hi hauria pacients sans que patirien efectes psicològics innecessaris.

L'Adjunta de Radiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Esther Pallisa, ens recorda que hi ha vàries maneres de fer un TAC. "No pots començar a irradiar a la gent perquè sí", afirma. "Quan tu irradies una persona per fer-li un escàner has d'estar segur que faràs un benefici i no per fer un benefici perjudiques a cent [persones] i aquest és el gran problema… això no és tan senzill". Cal posar en una balança els riscs i els beneficis de la tècnica i arribar a un consens.

Amb l'estudi sobre la taula, els professionals que cada dia se les veuen amb el càncer hauran de decidir si avancen en aquesta línia o busquen alternatives per combatre el càncer de pulmó. Això sí, tots coincideixen en què el més eficaç són uns hàbits saludables i deixar de fumar

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.